RENOVERING

Planerar ni att renovera eller bygga om er bostad ber vi er läsa stadgarna först. Har ni frågor om bestämmelser kring renovering, ta kontakt med styrelsen. Läs noggrant § 7 i stadgarna om tillbyggnad/ombyggnad som innebär väsentlig förändring av bostaden.

Observera speciellt att ventilationen i huset är noggrant injusterad och anpassad för varje rum. Det innebär att vid en ändring av planlösningen måste ny injustering göras efter renoveringen (bekostas av boende), kopia på injusteringsprotokoll ska alltid mailas till styrelsen.

Om renoveringen kräver bygglov eller bygganmälan måste styrelsen kontaktas. En kopia överlämnas innan renovering påbörjas. Vänd dig till Stockholms Stads byggnadskontor för ansökan om bygglov.

Du måste fråga styrelsen om lov när det gäller:

  • Ingrepp i en bärande konstruktion
  • Ändring av befintliga ledningar för avlopp värme, vatten, el, TV, radio, bredband och annan väsentlig förändring av lägenheten. Då bostadens ventilation styrs via mekanisk tilluft och frånluft via don i taket behöver du även tillstånd för att sätta in ett undertak / loft eller bygga ett nytt rum, då ventilationen påverkas och därmed behöver justeras.

Om ombyggnad skett felaktigt eller utan tillstånd kan bostadsrättshavaren bli skadeståndsskyldig gentemot föreningen. Föreningen kan också underkänna ombyggnaden och kräva att medlemmen återställer bostaden till ursprungligt skick.

Att tänka på vid renovering:

  • Om ni behöver stänga av vatten eller el för en kortare period under arbetet måste ni meddela berörda föreningsmedlemmar i god tid. Tänk på att stänga av huvudvattenkranen, inte sidovattenkranar.
  • Använd inte trapphuset som arbetsplats när ni renoverar.
  • Meddela era grannar att renoveringen ska genomföras.
  • Renoveringsarbetet får utföras vardagar 08.00- 17.00.
  • Om ni behöver använda hissen för att transportera material ber vi er vänligen att akta inredningen. Klä gärna hissen invändigt i skyddande material.
  • Om ni önskar montera eller fästa något i räcke eller fasad behöver ni styrelsens godkännande. Det är inte tillåtet att borra i fasaden.
  • Invändiga betongväggar får endast övermålas med godkända produkter. Enbart diffusionsöppen färg (silikatfärg eller liknande) får användas för målning. Diffussionstät färg (plastfärg eller likande) får inte användas.
  • Synligt stål är brandskyddsmålat och får endast övermålas med godkända produkter.
  • Terrasser har en beräknad brukslast på 245 kg/kvm. Växtbaljorna i terrassavskiljare har en stabiliseringsfunktion och får inte tas bort eller tömmas ut.
  • Tänk på att vi har vattenburen golvvärme i hela lägenheterna, och att inte fästa något i golvet eller belasta det tungt på en enskild punkt då det kan leda till stora vattenskador.

Ett bra råd är att fråga styrelsen först, om du känner osäkerhet, så slipper du problem i efterhand. Välkommen att kontakta styrelsen! 

EXEMPEL

NEJ – Innertak och/eller nya väggar

I taket i samtliga rum sitter antingen tillufts- eller frånluftsdon som förser lägenheten med frisk luft. Om dessa påverkas eller flyttas kan både din egen lägenhet och andra lägenheter få störningar i ventilationen. Vill du bygga ett undertak eller flytta ej bärande väggar måste du först konsultera styrelsen, och efter att jobbet är gjort anlita föreningens ventilationskonsult för att injustera ventilationen. Ska du installera spotlights – låt en behörig elektriker dra elen.

NEJ –  Kök

Att flytta på köket kräver både styrelsens tillstånd och bygganmälan.

JA – Köksutrustning

Det är du själv som ansvarar för att byta ut vitvaror, köksluckor och annan köksutrustning.

NEJ – Balkong/Fasad

Det är inte tillåtet att fästa/sätta upp infravärme, markis eller dylikt. På vår fastighet får inte heller inglasning av balkong ske. Alla åtgärder som medför ingrepp i fasad, balkong/terrass/uteplats eller utsida av balkongskärmar kräver styrelsens medgivande. Montering av utrustning i putsad fasad är aldrig tillåten.

 

NEJ – Badrum

Du får inte flytta badrummet eller flytta om avloppsrören utan att söka tillstånd från föreningen. Ingreppen kräver dessutom bygganmälan. Tänk på att de flesta tvister som uppstår efter renoveringar gäller just vattenskador, vilket kan bli dyrt för hela föreningen.

JA – Badrumsporslin

Du bestämmer själv om du vill byta ut ditt badkar, din WC-stol eller annat porslin i badrummet.

NEJ – Terrass/Uteplats

Det är inte tillåtet att bygga egna insynsskydd kring uteplatser, då detta dels är bygglovspliktigt samt att vi värnar om hela fastighetens arkitektur.

Huset som vi bor i är ritat av Bjarke Ingels som hade en tydlig vision om ett öppet hus som naturligt avskärmades med växtlighet.

I dagsläget är det ett flertal byggnationer på medlemmars uteplatser som inte är godkända av styrelsen. Framöver kommer de att behöva korrigeras eller tas bort när det finns en plan/riktlinje för hur eventuella insynsskydd kan/får användas för fastigheten som helhet.

AJ Landskap som planterat alla växtlådor och anlagt gård och takplanteringar har flera bra förslag på planteringar för att skärma av boendes uteplatser (på markplan) men som inte gör påverkan på husets arkitektur. Vi hänvisar därmed till plantering av växtlighet för att begränsa insyn utifrån inspiration från AJ Landskap http://www.aj-landskap.se/projekt/79-park-stockholm/

Flertalet medlemmar har planterat ’Thujor’ för fin avskärmning https://www.thujaplantor.se men också trädgårds gräs / vass finns med som rekommendationer från AJ Landskap.

JA – El

Återställa säkring (efter avhjälpt fel), byta glödlampor, montera skarvsladdar (endast jordat!), byta fast installerade strömbrytare och jordade vägguttag.

Utförande av fasta installationer, exempelvis sätta in strömbrytare med dimmer, får endast utföras av behörig elinstallatör enligt Elsäkerhetsverket.

NEJ – Ventilation

Du får inte göra ingrepp eller installationer i lägenhetens ventilationssystem utan tillstånd från föreningen. Detta gäller även byte av köksfläkt.