TRIVSELREGLER
Här finns samlad information som är viktig för er som medlemmar att känna till. Syftet är att underlätta det praktiska boendet och att skapa gemensam trivsel i föreningen. Ytterligare information finns i stadgarna.
OM FÖRENINGEN OCH HUSET
Brf Stettin 7 innefattar adresserna Sandhamnsgatan 75, 75 A-G, 77, 79, 81, 83 och är lagfaren ägare till fastigheten Stettin 7 och består av 169 bostäder, 3 gemensamma takterrasser belägna på Sandhamnsgatan 75 B, C, D, 1 st förskola samt 8 lokaler.
STYRELSEN
Styrelsen väljs på ordinarie föreningsstämma i enlighet med föreningens stadgar.
ÅRSAVGIFT
Årsavgiften är uppdelad på 12 jämnstora månadsavgifter som betalas till föreningens ekonomiska förvaltare som för närvarande är ViRedo. Månadsavgiften ska – utan påminnelse från föreningen – betalas in i så god tid att den är föreningen tillhanda senast den första helgfria dagen i månaden. Vid försening tas en förseningsavgift ut.
ANDRAHANDSUTHYRNING AV BOSTADSRÄTT
Önskar ni hyra ut er bostadsrätt i andra hand måste ni först få skriftligt tillstånd från styrelsen. Observera att besked i denna process kan dröja, se därför till att vara ute i god tid.
Avgift vid andrahandsuthyrning tas ut med belopp som uppgår till max 10% årligen av prisbasbeloppet, enligt socialförsäkringsbalken (2010:110), som gäller vid tidpunkten för ansökan om tillstånd för andrahandsuthyrning.
Läs mer under: Andrahandsuthyrning
RENOVERING AV BOSTADEN
Planerar ni att renovera eller bygga om er bostad ber vi er läsa stadgarna samt instruktionerna på sidan Renovering först. Har ni frågor om bestämmelser kring renovering, ta kontakt med någon i styrelsen. Läs noggrant § 7 i stadgarna om tillbyggnad/ombyggnad som innebär väsentlig förändring av bostaden.
Om renoveringen kräver bygglov eller bygganmälan ska styrelsen kontaktas. En kopia överlämnas innan renovering påbörjas. Vänd dig till Stockholms Stads byggnadskontor för ansökan om bygglov.
Om ombyggnad skett felaktigt eller utan tillstånd kan bostadsrättshavaren bli skadeståndsskyldig gentemot föreningen. Föreningen kan också underkänna ombyggnaden och kräva att medlemmen återställer bostaden till ursprungligt skick.
Att tänka på vid renovering:
- Om ni behöver stänga av vatten eller el för en kortare period under arbetet måste ni meddela berörda föreningsmedlemmar i god tid. Tänk på att stänga av huvudvattenkranen, inte sidovattenkranar.
- Använd inte trapphuset som arbetsplats när ni renoverar.
- Meddela era grannar att renoveringen ska genomföras.
- Renoveringsarbetet får utföras vardagar 08.00- 17.00.
- Om ni behöver använda hissen för att transportera material ber vi er vänligen att akta inredningen. Klä gärna hissen invändigt i skyddande material.
- Om ni önskar montera eller fästa något i räcke eller fasad behöver ni styrelsens godkännande. Det är inte tillåtet att borra i fasaden.
Invändigt tilläggsisolerade massiva tegelväggar får endast övermålas med godkända produkter. Enbart diffusionsöppen färg (silikatfärg eller liknande) får användas för målning. Diffussionstät färg (plastfärg eller likande) får inte användas. Synligt stål är brandskyddsmålat och får endast övermålas med godkända produkter. Terrasser har en beräknad brukslast på 245 kg/kvm. Växtbaljorna i terrassavskiljare har en stabiliseringsfunktion och får inte tas bort eller tömmas ut.
FÖRSÄKRINGAR
Ni som bostadsrättshavare bör teckna en tilläggsförsäkring till hemförsäkringen avseende bostadsrätt, s.k. ”bostadsrättstillägg”.
GARAGE
Garage- och parkeringsplatser ska endast används som uppställningsplats för motorfordon som personbil och MC. Det är tillåtet att ha fler än ett fordon på sin parkeringsplats, så länge man står innanför linjerna och ej hindrar framkomlighet. Platsen får inte användas som uppställningsplats för husvagnar, husbilar eller cyklar.
Det är inte tillåtet att använda garage- och parkeringsplatser som förråd, verkstad eller uppställningsplats åt trasiga bilar som inte används. Däckbyte är dock tillåtet.
För att minska risken för brand och inbrott/stöld får inga lösa föremål, inklusive däck, förvaras i själva garaget. Förvaras saker otillåtet i garaget kommer de att avlägsnas, förvaras och sedan slängas av föreningen. Föreningens kostnader för detta kan komma att debiteras.
Parkera inte din bil på annan plats än den du tilldelats och parkera inom markeringarna så att även grannen kommer i och ur sin bil. Respektera att parkeringsförbud gäller i hela garaget utom på markerade p-platser.
Stanna till dess att garageporten är helt stängd. Detta gäller både vid in- och utpassering. Felanmäl alltid dörrar och portar som krånglar.
Det råder rökförbud i garaget samt förbud att medföra eld/tända eld. Det är även förbjudet att ladda batterier och att använda bensin-/dieselvärmare i garaget då det utgör en brandfara.
Släpp inte in obehöriga i garaget. Genom att vara vaksam vid in- och utpassering minskas risken för ovälkomna besök och stölder.
Bedriv inte yrkesmässig verksamhet i garaget, på föreningens vägar eller övriga parkeringsytor.
Brott mot garagets ordningsregler kan medföra uppsägning från din garageplats.
Bil på väg in har förkörsrätt! (Orsak: Trafikfara att backa ut på gatan!)
Tomgångskörning är förbjuden.
STÖRANDE BETEENDE
För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som till exempel i trapphus, hiss och garage. Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa vardagar från kl 22 på kvällen till kl 7 på morgonen.
Om du ska ha fest är det alltid bra att i förväg meddela grannarna. Ju senare på kvällen, desto lägre ljudnivå är en bra regel.
Styrelsen rekommenderar att tvättmaskiner och torktumlare inte bör köras mellan kl 22 – 6 alla dagar i veckan, då ljud från dessa maskiner kan störa dina grannars nattsömn.
Den som inte följer dessa trivselregler kommer i första hand erhålla en muntlig varning från styrelsen. Om inte detta efterlevs, kommer styrelsen utfärda en skriftlig varning till medlemmen. Om ingen av dessa två erinranden efterföljs, kommer styrelsen vidtaga rättsliga åtgärder som i slutändan kan leda till att medlemmen tvingas att flytta från föreningen.
BALKONGER, TERRASSER & UTEPLATSER
Som bostadsrättshavare har ni ansvar för tillsyn och skötsel av balkong, terrass och uteplats. Med skötsel menas bl.a. rengöring samt att vintertid hålla ytan och fasaden fri från snö. I bostäder med terrass ska även bostadsrättshavaren se till att avrinning för dagvatten inte hindras. Likaså är det varje bostadsrättshavares ansvar att se till att eventuella brunnar rensas.
Markiser är ej tillåtna i Brf Stettin 7 p.g.a. bärigheten i fasaden. Man får ej borra/fästa mot fasad och/eller terrassgolv.
Grillning på balkong, terrass eller uteplats är tillåtet med gasol- eller elgrill. Kolgrill är inte tillåtet på föreningens mark.
Det är inte tillåtet att mata fåglar etc från balkonger och terrasser då detta lockar till sig råttor samt skräpar ner.
Ni som bor i en bostad med tillhörande uteplats ansvarar för att de privata tillhörigheterna placeras inom uteplatsens område. Tänk på era grannar – använd inte ytan som rengöringsplats för mattor, sängkläder och liknande. Att kasta fimpar eller annat skräp från balkonger eller terrasser är givetvis förbjudet.
Växtbaljorna i terrassavskiljare har en stabiliseringsfunktion. De får inte tas bort eller tömmas ur. Betongskivorna (fasad) samt trälameller får inte användas för att fästa, skruva eller hänga något annat än det som finns vid tillträdet. Belysningsarmaturer eller annat får inte flyttas då det ändrar fastighetens karaktär och utseende.
GEMENSAMMA TAKTERRASSER
Takterrasserna som finns längst upp i trapphus B, C, och D är en fantastisk möjlighet för oss medlemmar att utnyttja. Det är därmed viktigt att vi gemensamt tar ansvar för terrasserna. Därför har vi lite enkla regler för allas trivsel även för dessa ytor.
- Terrasserna är tillgängliga för medlemmar alla dagar mellan kl 10.00 – 21.00.
- Minderåriga får endast vistas på terrasserna i vuxens sällskap.
- Medlemmar ansvarar för ALLA personer som vistas på terrassen.
- Tänk på att anpassa sällskapet efter terrassens storlek.
- Rökning är förbjudet.
- Det är inte tillåtet att grilla, elda, använda fyrverkerier eller på annat sätt hantera brandfarliga varor på terrassen.
- Var aktsam på så sätt att inga föremål tappas eller slängs från terrassen. Tänk på att vinden kan vara stark!
- Vid vistelse på terrassen är det inte tillåtet att ta sig upp på intilliggande terrasser/tak eller att befinna sig utanför avgränsningar/staket som är uppsatta på terrassen.
- Visa hänsyn mot grannar vad gäller ljud som kan vara störande.
- Lämna alltid terrassen ren och snygg efter vistelsen. Inget skräp eller dylikt ska lämnas kvar.
- Kontrollera att dörrar är stängda efter vistelse på terrassen.
PORTAR
Se till att portar och dörrar i gemensamma utrymmen går i lås så att obehöriga inte kommer in. Detta gäller även dörrar ut mot gård, till källare och garage.
TRAPPHUSET
Av brandutrymningsskäl och för allas trevnad är det inte tillåtet att förvara byggmaterial, cyklar, barnvagnar, flyttgods eller liknande i trapphuset. Utrymningsvägar ska alltid vara fria i enlighet med brandsäkerhetsreglerna framtagna av brandsäkerhetsstyrelsen.
Oönskad post får inte lämnas ovan eller intill postfacken. Återvinningskärl finns längre bort på Lindarängsvägen.
FÖRVARINGSUTRYMMEN
Inbrott och inbrottsförsök i förråd är vanligt förekommande, tänk därför på att inte förvara stöldbegärlig eller värdefull egendom i dessa utrymmen.
Cyklar förvaras i cykelställ. Cyklar ska ej placeras i övriga utrymmen, som tex. barnvagnsrum, ej heller bildäck eller andra personliga tillhörigheter.
Av brandutrymningsskäl får inga lösa föremål förvaras i gångarna i källare eller i trapphus. Förvara heller inte brandfarligt gods i något av dessa utrymmen.
GÅRDEN
Innergården är avsedd för föreningens medlemmar endast. På gården finns även en yta avsedd för förskolan. För allas trevnad, rasta inte era husdjor på gården. Det är även förbjudet att röka på föreningens allmänna ytor samt i anslutning till portar och dylikt. Cyklar, vespor, barnvagnar och liknande får ej ställas på innergården. De hänvisas till anvisade utrymmen.
HUSHÅLLSAVFALL, GROVSOPOR OCH RETURPAPPER
Föreningen har 2 st soprum. Passagegången ut mot Sandhamnsgatan samt passagegången mot kvartersgatan. (För närvarande är enbart soprum utanför port 77 i drift, här slängs enbart hushållssopor och övrigt avfall hänvisas till miljöstationen längre ned på Lindarängsvägen.)
Som föreningsmedlem har man ett gemensamt ansvar för att sophanteringen fungerar ordentligt. Hushållssopor ska förslutas ordentligt innan de slängs så att inte matrester sprids. Grovsopor, byggmaterial, tidningar eller kartonger får inte slängas ihop med hushållsavfall. Sortera alltid efter uppsatta skyltar, då felsortering leder till ökade kostnader. Grovsopor, och annat som det inte finns avsedda kärl för, transporterar ni själva till miljö- eller återvinningsstation.
Soprummets öppettider 08.00-22.00.
Övriga tider är det inte tillåtet p.g.a. störande ljud och hänsyn till övriga grannar.
Ställ inte er soppåse i trapphuset i väntan på att kastas, utöver otrevlig odör kan det också innebära brandfara och locka till sig skadedjur. Tänk på att inte spola ner tidningspapper, bindor och andra föremål i toaletten, det är inte bara dåligt för miljön utan kan även orsaka stopp i avloppsrören. Eventuell rensning av avloppsstammen bekostas av medlemmen.
Efter jul när det är dags att kasta granen, lämna den på avsedd plats och inte på trottoaren utanför porten.
HISSAR
Om ni skulle ha otur att tappa något ner i hisstrumman kan ni kostnadsfritt hämta detta i samband med den årliga hissbesiktningen. Vid annan tidpunkt får ni själv stå för kostnaden.
Anmäl behovet till styrelsen.
ÖVRIGT
Alla meddelanden från föreningen till medlemmarna sker via e-post.
Fastigheten är ansluten till Ownit för tv-, telefoni- och bredbandstjänster.
Trappstädning upphandlas och utförs av en extern städfirma. För att städning ska kunna ske måste ytorna i hållas fria, det är därför inte tillåtet att lägga dörrmattor utanför lägenhetsdörren.
Vattenlåset bör rensas och rengöras vid behov.
Det är absolut förbjudet att rasta eller att låta hundar och katter springa lösa inom föreningens område.
Rökning är inte tillåten i trapphus eller i övriga, allmänna utrymmen inom fastigheten.
Antenner får inte monteras på balkonger, terrasser/uteplatser eller utanför fönster utan styrelsens godkännande.
Namnskyltar till postfack, namntavla samt tidningshållare ordnas av teknisk förvaltare.
AKUTSITUATIONER
Vid akut fara eller brand ring 112. Bostadens huvudkran är placerad bakom
inspektionsluckan. Vid fel på hissar, kontakta hissbolaget direkt.
DELAKTIGHET
Avslutningsvis vill vi uppmuntra er som medlemmar att vara aktiva och delaktiga i föreningen. Era åsikter, kunskaper och ert engagemang är värdefullt och ökar trivseln för alla.